UITGEEST - In de Uitgeester wijk De Koog is de eerste regenwatertuin aangelegd door twee bewoners. Een inventief en duurzaam systeem dat ervoor zorgt dat regenwater opgevangen wordt in een ondergrondse buffer en heel langzaam de bodem in zakt. Hierdoor is er in periodes van hevige regenval minder kans op riooloverstort en in tijden van droogte genoeg waterreserve in de grond om de tuin te bewateren.


De twee initiatiefnemers, bewoners Jos Rood en Jan Bas Pieterse, hebben hun voortuin aan de Vrijburglaan onder handen genomen. ‘Door klimaatverandering wordt het opvangen van regenwater in de eigen tuin steeds belangrijker om watertekort en hittestress te voorkomen. De regenpijp hebben we aan de onderkant afgezaagd. Het regenwater stroomt nu in een goot gevuld met siergrind die langzaam naar de straat afloopt. Voordat het water bij de straat is, vult de regen een ingegraven buffer van een speciaal soort steenwol. Het regenwater zakt nu langzaam de bodem in. Onze voortuinen krijgen nu jaarlijks 40 kuub schoon water dat anders naar de zuivering gaat. Door de steeds langere droge periodes is dit water juist hier hard nodig’, aldus Rood.

Operatie Steenbreek
Ad Knijnenberg van Dorpsraad Uitgeest is ook erg enthousiast over deze duurzame oplossing: ‘Het speelt prachtig in op twee uitersten van deze klimaatverandering, de hevige regenval en de extreme droogte. Dit is een prachtig voorbeeld voor alle Uitgeesters. Het sluit ook mooi aan bij Operatie Steenbreek, een landelijk initiatief waar wij ons voor inzetten. We weten inmiddels dat vooral de toename van verharding negatieve effecten heeft op het welbevinden van mens, dier en natuur. Elke vierkante meter steen die je kunt vervangen door groen helpt. Het water kan weer in de bodem zakken, de temperatuur in ons dorp wordt getemperd, mensen voelen zich prettiger en gezonder’. Bij de Dorpsraad kunt u ook terecht als u meer informatie wilt over de mogelijkheden, dat kan via info@dorpsraaduitgeest.nl.

De Koog van de Toekomst
Wijk De Koog krijgt een grootschalige opknapbeurt. De bestrating en riolering is door de hoge leeftijd aan onderhoud of vervanging toe. Daarnaast is er op een aantal locaties sprake van grondwateroverlast. Hiermee ontstaat de kans om samen met de bewoners na te denken over de inrichting van de wijk. De Koog van de Toekomst is een duurzame en klimaatbestendige wijk. Een wijk met karakter, waar je met plezier woont, het fijn en veilig is om buiten te zijn en waar je elkaar ontmoeten kan. Een wijk met veel groen, duurzame materialen en energiezuinige oplossingen.