BERGEN/UITGEEST/CASTRICUM/HEILOO - De gevolgen van het coronavirus in de samenleving zijn ingrijpend. De gezondheid van iedereen staat daarbij voorop. De gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo proberen in deze moeilijke situatie de dienstverlening zo lang en goed mogelijk in stand te houden. Dit kan alleen samen met hulp van inwoners. Daarom nogmaals een oproep aan alle inwoners: stel de afvoer van afval zoveel mogelijk uit. Beperk dit tot het hoogst noodzakelijke, laat geen afval achter op straat of naast containers en houd afstand tot de medewerkers van de gemeenten en van elkaar.


Te veel bezoekers milieustraten: stel wegbrengen afval uit
Het is te druk op de milieustraten en daardoor moeilijk om voldoende afstand van elkaar te houden. De gemeenten hebben de regels op de milieustraat aangescherpt en roepen hun inwoners nogmaals op de afvoer van afval zoveel mogelijk uit te stellen. Mocht een bezoek toch noodzakelijk zijn, moet er rekening gehouden worden met wachttijden. Een beperkt aantal mensen wordt tegelijk toegelaten (vijf auto’s bij milieustraten gemeente Bergen en zeven auto’s bij gemeenten Uitgeest, Castricum en Heiloo. Per auto maximaal twee personen). Verder wordt aan inwoners gevraagd om voor de slagboom in de rij te wachten in de auto of bij de fiets tot zij aan de beurt zijn. Of om later terug te komen bij een lange rij. Inwoners kunnen de milieustraat pas betreden als een medewerker dit aangeeft. Alleen als iedereen zich aan deze regels houdt en de instructies van de medewerkers worden opgevolgd, kan het afvoeren van afval op een veilige manier gebeuren. De komende periode zien handhavers hier extra op toe.

‘Rustige’ momenten milieustraat
Is een bezoek aan de milieustraat echt noodzakelijk, kom dan zoveel mogelijk op werkdagen tijdens de ‘rustige’ momenten. Deze zijn aan het begin van de ochtend, tussen de middag en een uur voor sluitingstijd. Kom niet in het weekend. De wachttijden kunnen op drukke momenten oplopen tot twee uur.

Afval naast de container: kom op later tijdstip of kies andere locatie
Meer mensen zijn thuis. Hierdoor is er een behoorlijke toename van afval. Er wordt meer afval aan huis opgehaald. Maar ook de ondergrondse containers voor restafval, glas, papier, textiel en PMD zijn eerder vol. Afval dat er niet meer inpast, wordt er soms naast gezet. Dit zorgt voor zwerfafval, ongedierte en extra inzet van medewerkers, die hard weken om de leefomgeving veilig en schoon te houden. De containers worden al vaker geleegd, maar de gemeenten vragen om een extra inspanning van haar inwoners: “houd de leefomgeving netjes. Plaats (grof) afval niet naast een container als deze vol is. Neem het afval mee terug naar huis, breng het naar een milieuparkje op een andere locatie of kom terug op een later tijdstip”.

Buitendienst werkt door en houdt omgeving netjes
De medewerkers van de buitendienst zijn nog volop bezig. Dat gaat vaak om cruciale functies zoals op de zeer drukke milieustraten, de afvalinzameling, het rioolbeheer, de veerponten en de mogelijkheid tot begraven. Ook de medewerkers die zorgen voor het openbaar groen, de wegen en de speelplaatsen werken door. Zij proberen de openbare ruimte in een goede en veilige staat te houden. Ze werken volgens de richtlijnen van het RIVM; ze houden 1,5 meter afstand en houden zich aan de hygiënemaatregelen. De vier gemeenten roepen ook hier inwoners op om bij vragen aan medewerkers op straat de 1,5 meter afstand te respecteren. Alleen zo kunnen zij hun werk veilig blijven doen en de omgeving netjes houden.

Alle maatregelen gelden in ieder geval tot en met 28 april. Als iedereen zich aan de regels houdt kan de dienstverlening op peil worden gehouden. Hiervoor is begrip en medewerking van inwoners hard nodig. Alleen samen krijgen we corona onder controle.